Kafijas pagatavošanas māksla

Kafiju it kā prot pagatavot gandrīz ikviens. Nekā sarežģīta tur nav – jāieber krūzītē kafija un jāuzlej virsū ūdens. Tomēr šāda, staigā pagatavota, kafija ir tikai dzēriens noguruma mazināšanai, nevis patiesi baudāms meistardarbs. Lai kafija būtu tiešām garšīga, ir jāievēro virkne noteikumu to gatavošanā un sastāvdaļu izvēlē.

Pirmkārt, protams, dzēriena garša būs atkarīga no pašas kafijas. Tā lielā mērā ir gaumes lieta, bet noteikti nevajadzētu izvēlēties pašu lētāko kafiju. Šis ir viens no produktiem, par kura kvalitāti tiešām lielā mērā var spriest pēc cenas. Vēl svarīgi ir izvēlēties katrai kafijai piemērotu pagatavošanas metodi. Ne visas kafijas ir paredzētas pagatavošanai uzreiz krūzītē. Liela daļa no tām ir domātas kafijas kannām vai automātiem, turklāt smalka maluma kafija būs gatava daudz ātrāk, nekā rupja maluma. Daudz kas ir atkarīgas arī no kafijas uzglabāšanas veida. Vislabāk ir to glabāt sausā vietā, kur tai piekļūst pēc iespējas mazāk gaiss, piemēram, hermētiski noslēgtā traukā ar vāku. Kafiju noteikti nedrīkst glabāt blakus garšvielām vai kam citam aromātiskam, jo tā pievilksies ar šo konkrēto aromātu un vairs nebūs baudāma.

Tomēr pati kafija nebūt nav vienīgā, kas ietekmē gala rezultātu. Nozīme ir arī ūdenim. Bieži vien iegādājoties dārgu, izsmalcinātu kafiju, tās garša nebūt nav tāda, kādu gaidījāt. Iespējams pie vainas nav pati kafija, bet gan nepiemērots ūdens, jo tas spēj ietekmēt ļoti daudz. Nevajadzētu izmantot krāna ūdeni, ja tas nāk no kopējā pilsētas ūdensvada. Tam ir ļoti daudz dažādu piemaisījumu, kas reaģē ar kafiju un sabojā garšu. Vislabāk būtu izmantot dzeramo ūdeni, kas pildīt pudelēs vai ūdeni no dzesētāja. Sliktākajā gadījumā varat izmantot ūdens filtrus tam pašām krāna ūdenim. Ja taisīsiet kafiju ar tīru ūdeni, noteikti pamanīsiet ievērojamu uzlabojumu.

Daudzi kafijai pievieno cukuru, bet arī ar to ir jāuzmanās. Cukurs, protams, ir gaumes lieta un tā daudzumu katrs nosaka pats, bet nebūtu ieteicams likt vairāk kā tējkaroti cukura uz vienu tasīti, jo tad zudīs kafijas pamata garša. Vēl viens ieteikums būtu izmantot brūno cukuru, nevis tik populāro, balto cukuru. Baltais cukurs ir spēcīgāks, līdz ar to nomāc kafijas garšu.

Daudziem kafijas pagatavošanas sastāvdaļas arī aprobežojas ar šīm trim nosauktajām lietām, bet kafijas garšu ievērojami var uzlabot sāls un ingvers. Pievienojot kafijai kādu no šīm sastāvdaļām tās garša kļūs spēcīgāka un izteiktāka. Tie gan jāpievieno pavisam nelielā daudzumā.

Jāpiedomā ir arī pie paša gatavošanas procesa. Ūdens ir jāuzvāra aptuveni līdz 80 vai 90 grādiem. Tā ir lielākā kļūda, ko daudzi pieļauj, jo ļauj ūdenim uzvārīties līdz visiem 100 grādiem. Tas ietekmēs kafijas garšu un aromātu, jo tā nevarēs ievilties tā, kā vajadzētu. Ja kafija tiek gatavota kanniņā, tai jāļauj kārtīgi ievilkties pirms liešanas krūzītē, bet ja tā tiek taisīta uzreiz krūzītē, jāpielūko, lai biezumi tiktu laicīgi izņemti.

Arī kafijas tasītei ir nozīme, lai dzēriens būtu baudāms. Tai jābūt nelielai un ieteicam ar ne pārāk paplašinātu augšu. Tas ļaus kafijai saglabāt aromātu. Vislabāk izvēlēties bieza porcelāna tasītes ar apakštasītēm, jo tad kafija tik ātri neatdzisīs. Protams, jāpielūko arī, lai no krūzītes būtu ērti dzert.