Garšvielu saderība ar pārtikas produktiem

Garšvielas tiek lietotas, lai uzlabotu ēdiena garšas buķeti un aromātu, tomēr lietojot tās nepareizi var tikt iegūts tieši pretējs efekts – garša un aromāts var tikt sabojāti. Lai tas nenotiktu ir jāzina, kādas garšvielas ir saderīgas ar konkrētiem pārtikas produktiem, kā arī kuras garšvielas drīkst un kuras nedrīkst lietot kopā. Garšvielu pasaule ir ļoti plaša. Mūsdienās ikvienā valstī ir pieejamas garšvielas no visas pasaules, līdz ar to nav iespējams uzskaitīt visu garšvielu saderību, bet ir iespējams sniegt virspusēju ieskatu populārāko garšvielu saderībā ar biežāk lietotajiem pārtikas produktiem.

Piemēram, visiem labi zināmie melnie pipari, kuri tiek lietoti gandrīz pie katra ēdiena, ļoti ietekmē tā garšu. Melnie pipari ļoti labi sader ar dažādiem graudaugiem. Tos droši var lietot kopā ar dažāda veida zirņiem, prosu, griķiem un sarkanajām pupiņām. Arī daudziem gaļas ēdieniem melnie pipari būs piemēroti. Tos droši var likt klāt cūkgaļu, liellopa gaļai, jēra gaļai un medījumiem, bet vistas gaļai un zivīm tos var pievienot tikai nelielā daudzumā. Vēl melnie pipari lieliski sader ar dažiem piena produktiem, piemēram, grieķu vai citu bez piedevu jogurtu un vairumu mīkstajiem vai puscietajiem sietiem. No dārzeņiem, melnie pipari būs piemēroti kartupeļiem, gurķiem, redīsiem un rutkiem.

Čili pipari arī ir plaši pielietojama garšviela, ko mūsdienās lieto ļoti daudzi. Tam ir arī iemesls, jo čili ir viena no retajām garšvielām, kas piestāv gandrīz visam. No graudaugiem čili lieliski saderēs ar rīsiem, kviešiem, mannu, prosu, zirņiem, pupiņām utt. Arī visiem gaļas veidiem var likt klāt čili piparus, tikai saprātīgos daudzumos. Vislabāk čili saderēs ar liellopa gaļu. Arī dārzeņu saraksts, kuri lieliski sader ar čili ir ļoti garš.

Ķimenēm ir ļoti specifiska garša, tāpēc ar tām ir jābūt ļoti uzmanīgam. Ja ķimenes ēdienam tiek pievienotas par daudz, to garš un smarža var pilnībā nomākat pamata produktus, taču nelielos daudzumos tās var ievērojami uzlabot atsevišķu produktu garšu. No graudaugiem ķimenes vislabāk piestāvēs griķiem un rīsiem, ja tie tiek gatavoti tradicionālās Āzijas virtuves stilā. Ķimenes lieliski piestāvēs liellopa gaļai un atsevišķos gadījumos arī jēra gaļai un cūkgaļai. Vēl, ķimenes piestāv atsevišķiem sieriem kā, piemēram, visiem labi zināmajam Jānu sieram.

Karijs arī ir ļoti īpatnēja garšviela. Daudziem tā negaršo vai arī nepatīk tā smarža, tāpēc ar karija lietošanu vispār ir jāuzmanās, bet lietojot nelielos daudzumos šī garšviela lieliski sader ar ļoti daudziem pārtikas produktiem. Pamatā karijs sader ar ļoti daudziem graudaugiem – griķiem, mannu, auzām, kviešiem, prosu u.c. No gaļas, karijs vislabāk ies kopā ar putna gaļu, jo īpaši vistu. Arī ar daudziem dārzeņiem karijs ļoti labi ies kopā. Vislabākās kombinācijas ir ar kāpostiem, kartupeļiem, papriku un melnajiem rutkiem.

Timiāns ir ļoti aromātiska garšviela, kas daudzus ēdienu spēj padarīt izsmalcinātākus, bet tajā pašā laikā, to nepareizi lietojot, ēdinu var sabojāt. Vislabāk timiāns sader ar rīsiem un makaroniem. Pārējiem garšaugiem to nebūtu ieteicams pievienot, ja vien ēdiens netiek gatavots pēc īpašas receptes. Timiāns lieliski saderēs arī ar viegliem gaļas ēdieniem, piemēram, vistas fileja vai zivs. No dārzeņiem, timiāns ļoti labi ies kopā ar sakņu augiem – kartupeļiem, bietēm, burkāniem utt.

Runājot par garšvielu kombinācijām, to aprakstīt ir daudz grūtāk. Svarīgi ir ne tikai prast atrast saderīgas garšas, bet arī to proporcijas. Nebūtu labi, ja viena garšviela nomāktu kādu citu, bet tajā pašā laikā jāatceras, ka visas garšvielas nav vienādi spēcīgas. Ja neesat garšvielu lietpratējs, labāk pieturēties pie vienas garšvielas izmantošanas, vai pie zināmām un pārbaudītām vērtībām. Ja gatavojat pēc receptes, vislabāk ir precīzi ievērot to, kas tajā rakstīts. Protams, visām šīm kombinācijām arī ir izņēmumi. Daudz kas ir atkarīgs arī no produktu pagatavošanas veida un savstarpējām kombinācijām.