Idejas ātri pagatavojamām brokastīm

Brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize, taču tai nereti tiek atvēlēts vismazāk laika. Parasti brokastis aprobežojas vien ar pāris sviestmaizēm un kafiju, vai labākajā gadījumā ar omleti, taču ar to vien nepietiek, lai enerģija būtu līdz pusdienām. Ja jums nav laika veltīt daudz laika brokastu gatavošanai, bet vēlaties ēst veselīgi, jums varētu noderēt kāda no ātro, bet veselīgo brokastu idejām.

Ļoti veselīgs un vitamīniem bagāts ēdiens ir augļu salāti. Tajos var likt visdažādāko veidu augļus un ogas, piemēram, zemenes, mellenes, avenes, melones, banānus, citrusaugļus utt. Tos var pielāgot katra individuālajai gaumei un šādu salātu pagatavošana ir pavisam ātra un vienkārša. Viss, kas jādara – jāsagriež augļi gabaliņos. Šis ēdiens ir tik piemērots brokastīm tāpēc, ka augļos ir ļoti daudz ogļhidrātu, kas dod enerģiju, kā arī šķiedrvielas, vitamīni un minerālvielas, kas ir nepieciešami imunitātes stiprināšanai un normālai organisma darbībai.

Vēl viens labs variants ir visiem labi zināmā auzu pārslu putra. Auzas ir bagātas ar šķiedrvielām, turklāt tās satur arī omega3 taukskābes un vielas, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni. Daudzi no rīta izvēlas ēst ātri pagatavojamās pārslas, kuras tikai jāpārlej ar karstu ūdeni, bet tajās parasti ir paaugstināts cukura daudzums, turklāt tām ir daudz mazāka uzturvērtība. Vislabākās ir pilngraudu pārslas. To pagatavošana nemaz nav daudz sarežģītāka. Vispirms ir jāuzvāra ūdens vai piens un jāpievieno pārslas. Ja pati auzu pārslu putra šķiet bezgaršīga, to var papildināt ar dažādiem augļiem vai nedaudz cukuru un kanēli.
Labs brokastu ēdiens ir arī olas. Tās ir ļoti vērtīgs olbaltumvielu avots. Tās gan vajadzētu lietot uzturā tikai vārītā veidā. Ceptas olas var būtiski palielināt holesterīna līmeni un radīt aptaukošanos. Vislabāk ir ēst olas kopā ar pilngraudu maizi un dārzeņiem. Olu ir iespējams uzvārīt ļoti ātri un vienkārši – tā jāvāra 5 – 10 minūtes pēc ūdens uzvārīšanās, atkarībā no tā, kāda ir vēlamā olas cietība.

Arī jau minētā pilngraudu maize pati par sevi ir labs ēdiens brokastīm. Ja līdz šim ēdāt balto miltu izstrādājumus, kā, piemēram, smalkmaizītes, sviestmaizes, tostermaizes utt., noteikti aizvietojiet tos ar graudu maizi vai kliju maizi. Tas dos daudz vairāk enerģijas, kā arī organismam būs vieglāk šādu pārtiku pārstrādāt. No pilngraudu maizes var gatavot visu to pašu, ko no baltmaizes.

Arī daudzu iecienītās brokastu pārslas ir piemērots ēdiens brokastīm, bet ir jāprot izvēlēties pareizās pārslas. Jāpievērš uzmanība tam, lai pārslām būtu pēc iespējas lielāks šķiedrvielu īpatsvars un mazāks cukura daudzums. Vislabākās ir pilngraudu pārslas, nevis populārās kukurūzas pārslas. Pilngraudu pārslas nav tik saldas, bet tās droši var papildināt ar dažādiem augļiem un ogām.

Ļoti steidzīgajiem, kas brokastis ēd pa ceļam uz darbu labs variants ir auzu vai pilngraudu cepumi ar mazu cukura sastāvu. Šādi cepumi, līdzīgi kā jau minētās pilngraudu pārslas, satur daudz šķiedrvielu. Cepumus nav ne jāgatavo, ne pat jāliek uz šķīvja. Paēst šādas brokastis var paspēt ikviens.

No šiem visiem veselīgo brokastu variantiem, katrs var izvēlēties sev tīkamākos, tomēr ir svarīgi arī savu brokastu ēdienkarti katru dienu, vai vismaz ik pāris dienas, mainīt. Ir jāuzņem dažādas pārtikas produktu grupas, tāpēc nav ieteicams ilglaicīgi ēst vienu un to pašu ēdienu.