Ievads sieru pasaulē

Daudziem no mums siers ir tikai pamata pārtikas produkts, ko ikdienā likt uz maizes vai izmantot dažādu ēdienu gatavošanā, taču sieram ir ļoti daudz veidu, no kuriem liela daļa tiek uzskatīta par īpašām delikatesēm. Ja vēlaties atklāt daudzveidīgo sieru pasauli un iepazīt visdažādākās, šī produkta garšas un īpašības, sekojošā informācija būs domāta tieši jums.

Sierus var iedalīt dažādi. Populārākais un visvienkāršākais veids, kā klasificēt sierus ir pēc to cietības. Nav jābūt profesionālim, lai atšķirtu šādas vienkāršas fizikālās īpašības. Populārākie mīkstie sieri ir Mozzarella, Feta, Brie, Camambert u.c. Tie pēc konsistences ir ļoti mīksti, daudzi pat krēmveidīgi. Daļa no tiem ir pat smērējami, līdzīgi kā sviests. Šādus sierus parasti pasniedz kopā ar citiem pārtikas produktiem vai izmanto gatavošanā.

Nākamā kategorija ir pusmīkstie sieri. Pazīstamākie no tiem ir Gorgonzola, Stilton u.c. Atšķirībā no mīkstajiem sieriem, šos nav iespējams smērēt uz citiem pārtikas produktiem. Kā uzkodas tos pasniedz atsevišķi. Latvijā visiem labi zināmie un plaši izmantotie sieri, kā, piemēram, Krievijas, Holandes, Massdam utt., tiek pieskaitīti pie puscietajiem sieriem. Šo sietu konsistence daudziem ir pazīstama. Dzirdot vārdu „siers” parasti vairums ar to saprot tieši šo puscieto sieru kategoriju. Tie tiek plaši izmantoti gan ēdienu gatavošanā, gan arī sieru platēs. Arī daudzi cietie sieri ir diezgan plaši izmantoti un zināmi. No cietajiem sieriem populārākie ir Šveices un Cheddar. Tie bieži vien ir pat ļoti līdzīgi puscietajiem sieriem. Vēl atsevišķi tiek izdalīti ļoti cietie sieri, pie kuriem pieder, piemērām Parmezāna siers.

Sierus iedala arī pēc to gatavošanas pamata izejvielas. Visi īstie sieri (izņemot vegānu sierus) tiek gatavoti no piena. Populārākie piena veidi, no kuriem tiek gatavoti sieri ir govs, kazas un aitas piens. No kazas un aitas piena vairāk gatavo mīkstos sierus, kā, piemēram, Feta, Mozzarella u.c. Šādi sieri parasti ir dārgāki, tāpēc mūsdienās arī tradicionālajiem aitas un kazas sieriem ir pieejamas versijas no govs piena. Nezinātājiem varētu šķist, ka pienam, siera gatavošanā nav lielas nozīmes, taču tā nebūt nav. Tas nosaka ļoti daudzas siera fizikālās īpašības, tajā skaitā, grašu un smaržu. Ja esat baudījis tikai no govs piena gatavotu Mozzarella sieru, tad šī siera īsto garšu nemaz nezināt. Tradicionāli no govs piena gatavo pārsvarā pusmīkstos, puscietos un cietos sierus.

Vēl sieru būtiski ietekmē tā nogatavināšanas ilgums un veids. Ir tādi sieri, kurus nevajag nogatavināt un ir tādi, kurus ir jāgatavina pat gadu. Nenogatavinātie sieri parasti ir mīkstie sieri, bet gatavinātie ir puscietie vai cietie sieri. Gatavināšanas procesā var tikt pievienots pelējums, tā izveidojot zilos sierus, vai arī var gatavināt vienkārši ar baktērijām. Par vērtīgākajiem parasti tiek uzskatīti ilgāk gatavinātie sieri, jo tiem izveidojas īpaša konsistence un izteikta garša. Arī sieri ar pelējumu tiek uzskatīti par īpašu delikatesi. Mūsdienās, gan rūpnieciski ražotie sieri tiek gatavināti izmantojot dažādas rūpnieciskas tehnoloģijas, bet tādā veidā siers negūst īsto garšu buķeti.

Pārzinot sieru veidus un to īpašības, kulinārās prasmes un iespējas būtiski paplašinās. Sieru garšas ir tik ļoti dažādas un atšķirīgas, ka katram ēdienam tiek izmantoti citādāki sieri. Ne velti pasaulē ir sastopami ap 1 000 oriģinālie siera veidi. Tā ir vesela pasaule, kuru līdz galam izzināt ir gandrīz neiespējami.