Pārtikas produkti, kurus nedrīkst glabāt ledusskapī

Lai pārtikas produkti ilgāk saglabātos svaigi, mēs bieži vien tos glabājam ledusskapī. Daudziem produktiem tā arī ir īstā vieta, jo aukstumā daudz lēnāk notiek dažādas mikroorganismu reakcijas, kā, piemēram, baktēriju un sēnīšu vairošanās, tomēr ir daži pārtikas produkti, kuriem tik zema temperatūra, kāda ir ledusskapī, nepavisam nav piemērota.

Kā pirmo no šādiem produktiem noteikti ir jāmin maize. Tik zemā temperatūrā maize kļūs cieta un bezgaršīga. Tiesa, tā tik ātri nesapelēs, bet tāpat nebūs tik baudāma, kā maize, kas glabāta istabas temperatūrā. Ne velti veikalos ir nopērkamas īpašas maizes kastes, kurās maize saglabāsies mīksta un garšīga, kā arī nepelēs tik ātri kā stāvot uz galda, jo nebūs tiešā saskarē ar citiem pārtikas produktiem. Ja tomēr nespējat maizi apēst tika ātri, lai tā nesāktu pelēt, vienkārši centieties pirkt mazākus maizes kukulīšus. Mūsdienās maize ir pieejama ļoti dažādos izmēros.

Arī medu noteikti nevajadzētu glabāt ledusskapī. Pirmkārt, tas nemaz nav nepieciešams, jo medus pats par sevi ļoti ilgu laiku spēj saglabāties svaigs un piemērots patērēšanai uzturā. Zemās temperatūras tikai liks medum ātrāk sacietēt un kļūt nebaudāmam. Medu vislabāk ir glabāt tumšā vietā, istabas temperatūrā, piemēram, kādā skapī vai noslēgtā plauktiņā. Tad tas ilgāk paliks šķidrs un viendabīgs, kā arī garšos daudz labāk.

Kaut gan sviests ir viens no produktiem, kas veikalos stāv aukstuma vitrīnās, to tomēr nevajadzētu glabāt ledusskapī. Pirms lietošanas sviests tāpat tiek izkausēts līdz istabas temperatūrai, lai to viegli varētu uzziest uz maizes. Atkārtota sviesta sasaldēšana un atkausēšana padarīs tā konsistenci ļoti nepatīkamu un nebaudāmu. Ja vien nav ļoti karsts, vasaras laiks, kad sviests izkūst līdz šķidram stāvoklim. Pietiks ja tas tiks glabāts istabas temperatūrā, traukā ar vāku.

Ogas ir vēl viens pārtikas produkts, kuru ledusskapis ievērojami sabojā. Tas neattiecas uz pilnīgi visām ogām, bet, piemēram, zemenes, ķirši, persiki, nektarīni un citas ogas ar plānu mizu tik zemā temperatūrā maina savu konsistenci. To šūnas sasalst, tāpēc pēc izņemšanas no aukstās vides, tās saplok. Ja ogas ir paredzētas, lai no tām veidotu kokteiļus vai smūtijus, tad šis risinājums derēs, jo ogas tieši paliks ūdeņainākas, bet ja ogas ir paredzētas patērēšanai svaigā veidā, tad labāk tās glabāt kādā bļodā, istabas temperatūrā.
Ļoti negatīvi aukstums ietekmē nakteņu dzimtes dārzeņus. Pie nakteņu dzimtes pieder, piemēram, kartupeļi, paprika, tomāti u.c. Nepareizi uzglabāti šie produkti ne vien mainīs garšu un uzturvērtību, bet arī var kļūt indīgi. Daudzi citi nakteņu dzimtas augi, kā, piemēram, eņģeļtaures, bebrukārkliņi u.c., satur daudz alkaloīdu, kas var izraisīt pat vēzi. Arī uzturā lietojamajos nakteņos šīs vielas ir un nepareizi šos produktus uzglabājot, to īpatsvars var palielināties.

Dažādus produktus, kuriem ir pievienoti dabīgie vai mākslīgie konservanti arī nav nepieciešams glabāt ledusskapī. Piemēram, tomātu mērce, ievārījumi, dažādi marinēti vai konservēti produkti utt. nebojāsies arī istabas temperatūrā, Neko īpaši sliktu zema temperatūra šiem produktiem gan nenodarīs, bet ja ledusskapī nav pārāk daudz brīvas vietas, nav nepieciešams tos tur uzglabāt. Arī veikalos šādi produkti parasti netiek glabāti aukstuma vitrīnās.

Arī avokado ir produkts, kuru labāk glabāt istabas temperatūrā. Tam pēc konsistences ir jābūt mīkstam, pat krēmveidīgam. Veikalā nopērkamie avokado parasti ir negatavi un ledusskapī tie arī nekļūs gatavāki. Ja tomēr avokado ir gatavi un vēlaties tos uzglabāt pēc iespējas ilgāk, varat tos turēt arī ledusskapī.