Kur iepirkties, ja piekop ajūrvēdisko dzīvesstilu?

Ik dienas cilvēki izvēlas jaunus veikalus, jo uzskata, ka tie ir labāki par citiem. Šoreiz pastāstīšu par veikaliem, kas pašlaik ir mani iecienītākie. Pastāstīšu, kur pērku ajūrvēdiskos preparātus, pārtiku, kā arī veikalu, kurā iepērku dažādas lietas zīdaiņiem.

Personīgi es izmantoju veikalu Šivas centrā, kur arī pērku visus ajūrvēdiskos preparātus – Guias de productos. Ja tev radusies kāda nopietna veselības problēma, tad ir iespēja pierakstīties uz konsultāciju pie ajūrvēdas pārzinātāja. Toties, ja veselības problēma nav bīstama un vēlies padzert kaut ko, lai justos labāk, visu nepieciešamo var jautāt veikala pārdevējām. Pārdevējas atbildēs, jo ir diezgan kompetentas un apmācītas šajā jomā. Ja neesi drošs, tad par dažādiem līdzekļiem informāciju var uzzināt arī ar interneta palīdzību. Lai vai kā, ar šiem preparātiem sev pāri nenodarīsi.

Šajā veikalā atradīsi arī garšīgākos basmati rīsus visā Latvijā. Cena ir diezgan augsta, bet, ja pērk lielākā iepakojumā, sanāks izdevīgāk. Tā pat šajā veikalā ir pieejama laba kokosriekstu eļļa.

Vislabākā vieta, kur iegādāties dabīgu kosmētiku ir Bbfactory. Ja pati aizraujies ar skrubju gatavošanu un arī gribi izmēģināt izveidot ziepes un ķermeņa sviestus, tad šis veikals tev būs labs palīgs. Tur atradīsi eļļas, ziepju masas, augļu pulverus, ēteriskās eļļas un dažādus mālus, kā arī daudz ko citu. Ja iepērcies virs 28 eiro, tad arī piegāde būs bez maksas. Parasti viss ir atnācis laikā un es priecājos par sadarbību ar šo veikalu.

Ir arī eko veikals Biotēka, kurā var iegādāties Hauschks produkciju – usted puede buscar un centros de planchado baratos. Viņi piedāvā rožu krēmu, kurš der arī viskaprīzākajai ādai. Ikdienā kopju seju ar mandeļu eļļu un rožūdeni, ko iegādājos arī šajā veikalā. Lietojot šo kosmētiku, nevar redzēt un just, ka tā tiek lietota un tas man ļoti patīk. Parasti kosmētiku nelietoju, bet kādu dienu to sagribējās pamēģināt.
Veģetāriešu un vegānu pārtiku vislabāk pirkt rudra.lv. Te ir garšīgas Yogi tējas, lēcas, pupiņas, garšvielas, kā arī dažādi smaržīgie kociņi. Šis arī ir visizdevīgākais veikals šāda dzīvesstila piekopējiem. Kļūstot par patstāvīgo klientu var iegūt 10% atlaidi katram pirkumam.

Ja vēlies pasūtīt vegāniskos produktus internetā, tad vislabākais veikals būs veggo.lt. Piegāde no šī veikla ir ērta un ātra, ja ir viegli nokļūt līdz kādam pasta punktam.

Rīgas centrā vislabākā vieta, lai iegādātos vegāniskos produktus ir dabasstacija.lv. Te ir ļoti plaša izvēle, kā arī ir samērā lētāka prece. Vegāniskais saldējums te ir ļoti garšīgas. Tāpat te var iegādāties dažādus saldējumus – sojas, mandeļu, kā arī rīsu piena saldējumus.

Ja vēlies iepirkties savam mazulim, tad labākais veikals būs www.pirkumins.lv. Te atradīsi visas labākās preces gan mazulim, gan sev. Te pieejamas arī skaistumkopšanas preces un preces higiēnai. Serviss arī ir iepriecinošs un nekad nav sanākušas kādas domstarpības. Darbinieki ir zinoši un spēs palīdzēt, ja kaut ko nevari atrast. Vislabākā prece, ko es ieteiktu nopirkt šajā veikalā ir Moony pamperi, jo uzskatu, ka japāņu pamperi ir vislabākie un tos te pārdod par vislētākajām cenām. Būs prieks, ja mana pieredze noderēs arī kādam citam.

Pārtikas produkti, kuriem vienmēr jābūt mājās

Mūsdienās veikali ikdienas ir pārpildīti ar visdažādākajām pārtikas precēm, tāpēc neviens tā īsti vairs neaizraujas ar pārtikas produktu pirkšanu lielā daudzumā un ilglaicīgu glabāšanu, taču ir daži pārtikas produkti, kurus vajadzētu glabāt mājās visu laiku. Tie ir produkti, kuriem ir ilgs realizācijas termiņš un kuri izglābs no situācijas, kad negribas iet uz veikalu, bet mājās nav nekā ēdama.

Pirmais pārtikas produkts ir rīsi. Rīsiem ir ļoti ilgs realizācijas termiņš un ir ļoti daudz variāciju, kā rīsus var garšīgi pagatavot. No rīsiem var gan vārīt putras, gan taisīt risoto vai plovu, gan vienkārši ēst kopā ar dārzeņiem vai gaļu. Ja mājās būs rīsi, vienmēr būs kāds variants kā ātri un garšīgi pagatavot vakariņas. Līdzīgi produkti, ko izmantot reizēs, kad negribas iet uz veikalu ir makaroni. Arī tos var pagatavot visdažādākajos veidos. Makaronus var ēst pat vienus pašus, tikai aplejot ar eļļu un pievienojot garšvielas.

Buljons ir labs risinājums, kad gribas ieēst ko siltu. Var glabāt gan buljona kubiņus, gan pašu gatavotu buljonu, kas pēc tam sasaldēts. Buljona kubiņi gan nav pārāk veselīgi, bet tie ir glabājas ļoti ilgi. Labāk izvēlēties buljona kubiņus no dabīgām sastāvdaļām. Tie gan būs ievērojami dārgāka, nekā parastie, rūpnieciski ražotie kubiņi. Ja ir iedvesma, no buljona var gatavot dažādas zupas.

Labs produkts, kas noderēs reizēm, kad negaidīti atnāk ciemiņi, ir kārtainā mīkla. To ir iespējams sasaldēt, tāpēc nav jāuztraucas par realizācijas termiņu. No kārtainās mīklas ļoti ātri ir iespējams pagatavot gan garšīgus pīrādziņus, gan saldās bulciņas. Tas būs labs cienasts reizēs, kad neko citu nopirkt nepaguvāt.

Vēl negaidītus ciemiņus var uzcienāt ar dažādiem žāvētiem augļiem, ogām un riekstiem. Arī šiem produktiem ir ilgs glabāšanas termiņš, turklāt tie ir daudz veselīgāki par šokolādi vai dažādiem rūpnieciski ražotiem saldumiem. Nav jāaprobežojas vien ar zemesriekstiem un rozīnēm. Mūsdienās ir pieejamas arī dažādu veidu sukādes un žāvētas meža ogas, piemēram, cidoniju vai dzērveņu sukādes. Šādus našķus ir iespējams arī ļoti vienkārši pagatavot pašam.

Saldētavā noteikti vajadzētu glabāt visdažādākos saldētos dārzeņus un ogas. Tie noderēs pilnīgi vienmēr. Ir iespējams gan veikalā iegādāties saldēto dārzeņu miksus paciņās, gan atsevišķu dārzeņu veidus. Arī pats var sasaldēt visdažādākos dārzeņus, augļus un ogas. Tos jebkurā brīdī var uzcept vai uzvārīt un ēst gan kā pamatēdienu, gan piedevas pie visdažādākajiem ēdieniem. Saldētos dārzeņus un ogas vajag glabāt tik daudz, cik vien saldētavā ir brīvas vietas jo tas būs daudz lētāk sapirkt tos vasarā un sasaldēt envis pirkt ziemā daudz dārgāk!

Arī pupām un zirņiem ir jābūt kaut kur noglabātiem. Tos var uzglabāt vairākos veidos. Viens variants ir konservētā veidā. Tad nav jādomā par šo produktu apstrādi pirms ēšanas, atliek vien atvērt burciņu un jums ir ideāla piedeva jebkuram gaļas ēdienam, bet šādā veidā tiem būs īsāks realizācijas termiņš. Otrs variants ir šo produktu kaltēšana. Tad gan pirms to lietošanas ir ieteicams tos izmērcēt ūdenī un pēc tam tos jāvāra.

Un visbeidzot, mājās jābūt visdažādākajiem garšaugiem un garšvielām. Sākot no visparastākās sāls un pipariem, beidzot ar dažādiem kaltētiem augiem, gan no dārza, gan meža. Ļoti laba nianse visdažādākajiem ēdieniem būs, piemēram, raudene, timiāns, salvija, rozmarīns, vidusjūras garžvielas utt. Ar šīm garšvielām jebkuru ēdienu varēs uztaisīt baudāmu un aromātisku.

Ievads sieru pasaulē

Daudziem no mums siers ir tikai pamata pārtikas produkts, ko ikdienā likt uz maizes vai izmantot dažādu ēdienu gatavošanā, taču sieram ir ļoti daudz veidu, no kuriem liela daļa tiek uzskatīta par īpašām delikatesēm. Ja vēlaties atklāt daudzveidīgo sieru pasauli un iepazīt visdažādākās, šī produkta garšas un īpašības, sekojošā informācija būs domāta tieši jums.

Sierus var iedalīt dažādi. Populārākais un visvienkāršākais veids, kā klasificēt sierus ir pēc to cietības. Nav jābūt profesionālim, lai atšķirtu šādas vienkāršas fizikālās īpašības. Populārākie mīkstie sieri ir Mozzarella, Feta, Brie, Camambert u.c. Tie pēc konsistences ir ļoti mīksti, daudzi pat krēmveidīgi. Daļa no tiem ir pat smērējami, līdzīgi kā sviests. Šādus sierus parasti pasniedz kopā ar citiem pārtikas produktiem vai izmanto gatavošanā.

Nākamā kategorija ir pusmīkstie sieri. Pazīstamākie no tiem ir Gorgonzola, Stilton u.c. Atšķirībā no mīkstajiem sieriem, šos nav iespējams smērēt uz citiem pārtikas produktiem. Kā uzkodas tos pasniedz atsevišķi. Latvijā visiem labi zināmie un plaši izmantotie sieri, kā, piemēram, Krievijas, Holandes, Massdam utt., tiek pieskaitīti pie puscietajiem sieriem. Šo sietu konsistence daudziem ir pazīstama. Dzirdot vārdu „siers” parasti vairums ar to saprot tieši šo puscieto sieru kategoriju. Tie tiek plaši izmantoti gan ēdienu gatavošanā, gan arī sieru platēs. Arī daudzi cietie sieri ir diezgan plaši izmantoti un zināmi. No cietajiem sieriem populārākie ir Šveices un Cheddar. Tie bieži vien ir pat ļoti līdzīgi puscietajiem sieriem. Vēl atsevišķi tiek izdalīti ļoti cietie sieri, pie kuriem pieder, piemērām Parmezāna siers.

Sierus iedala arī pēc to gatavošanas pamata izejvielas. Visi īstie sieri (izņemot vegānu sierus) tiek gatavoti no piena. Populārākie piena veidi, no kuriem tiek gatavoti sieri ir govs, kazas un aitas piens. No kazas un aitas piena vairāk gatavo mīkstos sierus, kā, piemēram, Feta, Mozzarella u.c. Šādi sieri parasti ir dārgāki, tāpēc mūsdienās arī tradicionālajiem aitas un kazas sieriem ir pieejamas versijas no govs piena. Nezinātājiem varētu šķist, ka pienam, siera gatavošanā nav lielas nozīmes, taču tā nebūt nav. Tas nosaka ļoti daudzas siera fizikālās īpašības, tajā skaitā, grašu un smaržu. Ja esat baudījis tikai no govs piena gatavotu Mozzarella sieru, tad šī siera īsto garšu nemaz nezināt. Tradicionāli no govs piena gatavo pārsvarā pusmīkstos, puscietos un cietos sierus.

Vēl sieru būtiski ietekmē tā nogatavināšanas ilgums un veids. Ir tādi sieri, kurus nevajag nogatavināt un ir tādi, kurus ir jāgatavina pat gadu. Nenogatavinātie sieri parasti ir mīkstie sieri, bet gatavinātie ir puscietie vai cietie sieri. Gatavināšanas procesā var tikt pievienots pelējums, tā izveidojot zilos sierus, vai arī var gatavināt vienkārši ar baktērijām. Par vērtīgākajiem parasti tiek uzskatīti ilgāk gatavinātie sieri, jo tiem izveidojas īpaša konsistence un izteikta garša. Arī sieri ar pelējumu tiek uzskatīti par īpašu delikatesi. Mūsdienās, gan rūpnieciski ražotie sieri tiek gatavināti izmantojot dažādas rūpnieciskas tehnoloģijas, bet tādā veidā siers negūst īsto garšu buķeti.

Pārzinot sieru veidus un to īpašības, kulinārās prasmes un iespējas būtiski paplašinās. Sieru garšas ir tik ļoti dažādas un atšķirīgas, ka katram ēdienam tiek izmantoti citādāki sieri. Ne velti pasaulē ir sastopami ap 1 000 oriģinālie siera veidi. Tā ir vesela pasaule, kuru līdz galam izzināt ir gandrīz neiespējami.

Garšvielu saderība ar pārtikas produktiem

Garšvielas tiek lietotas, lai uzlabotu ēdiena garšas buķeti un aromātu, tomēr lietojot tās nepareizi var tikt iegūts tieši pretējs efekts – garša un aromāts var tikt sabojāti. Lai tas nenotiktu ir jāzina, kādas garšvielas ir saderīgas ar konkrētiem pārtikas produktiem, kā arī kuras garšvielas drīkst un kuras nedrīkst lietot kopā. Garšvielu pasaule ir ļoti plaša. Mūsdienās ikvienā valstī ir pieejamas garšvielas no visas pasaules, līdz ar to nav iespējams uzskaitīt visu garšvielu saderību, bet ir iespējams sniegt virspusēju ieskatu populārāko garšvielu saderībā ar biežāk lietotajiem pārtikas produktiem.

Piemēram, visiem labi zināmie melnie pipari, kuri tiek lietoti gandrīz pie katra ēdiena, ļoti ietekmē tā garšu. Melnie pipari ļoti labi sader ar dažādiem graudaugiem. Tos droši var lietot kopā ar dažāda veida zirņiem, prosu, griķiem un sarkanajām pupiņām. Arī daudziem gaļas ēdieniem melnie pipari būs piemēroti. Tos droši var likt klāt cūkgaļu, liellopa gaļai, jēra gaļai un medījumiem, bet vistas gaļai un zivīm tos var pievienot tikai nelielā daudzumā. Vēl melnie pipari lieliski sader ar dažiem piena produktiem, piemēram, grieķu vai citu bez piedevu jogurtu un vairumu mīkstajiem vai puscietajiem sietiem. No dārzeņiem, melnie pipari būs piemēroti kartupeļiem, gurķiem, redīsiem un rutkiem.

Čili pipari arī ir plaši pielietojama garšviela, ko mūsdienās lieto ļoti daudzi. Tam ir arī iemesls, jo čili ir viena no retajām garšvielām, kas piestāv gandrīz visam. No graudaugiem čili lieliski saderēs ar rīsiem, kviešiem, mannu, prosu, zirņiem, pupiņām utt. Arī visiem gaļas veidiem var likt klāt čili piparus, tikai saprātīgos daudzumos. Vislabāk čili saderēs ar liellopa gaļu. Arī dārzeņu saraksts, kuri lieliski sader ar čili ir ļoti garš.

Ķimenēm ir ļoti specifiska garša, tāpēc ar tām ir jābūt ļoti uzmanīgam. Ja ķimenes ēdienam tiek pievienotas par daudz, to garš un smarža var pilnībā nomākat pamata produktus, taču nelielos daudzumos tās var ievērojami uzlabot atsevišķu produktu garšu. No graudaugiem ķimenes vislabāk piestāvēs griķiem un rīsiem, ja tie tiek gatavoti tradicionālās Āzijas virtuves stilā. Ķimenes lieliski piestāvēs liellopa gaļai un atsevišķos gadījumos arī jēra gaļai un cūkgaļai. Vēl, ķimenes piestāv atsevišķiem sieriem kā, piemēram, visiem labi zināmajam Jānu sieram.

Karijs arī ir ļoti īpatnēja garšviela. Daudziem tā negaršo vai arī nepatīk tā smarža, tāpēc ar karija lietošanu vispār ir jāuzmanās, bet lietojot nelielos daudzumos šī garšviela lieliski sader ar ļoti daudziem pārtikas produktiem. Pamatā karijs sader ar ļoti daudziem graudaugiem – griķiem, mannu, auzām, kviešiem, prosu u.c. No gaļas, karijs vislabāk ies kopā ar putna gaļu, jo īpaši vistu. Arī ar daudziem dārzeņiem karijs ļoti labi ies kopā. Vislabākās kombinācijas ir ar kāpostiem, kartupeļiem, papriku un melnajiem rutkiem.

Timiāns ir ļoti aromātiska garšviela, kas daudzus ēdienu spēj padarīt izsmalcinātākus, bet tajā pašā laikā, to nepareizi lietojot, ēdinu var sabojāt. Vislabāk timiāns sader ar rīsiem un makaroniem. Pārējiem garšaugiem to nebūtu ieteicams pievienot, ja vien ēdiens netiek gatavots pēc īpašas receptes. Timiāns lieliski saderēs arī ar viegliem gaļas ēdieniem, piemēram, vistas fileja vai zivs. No dārzeņiem, timiāns ļoti labi ies kopā ar sakņu augiem – kartupeļiem, bietēm, burkāniem utt.

Runājot par garšvielu kombinācijām, to aprakstīt ir daudz grūtāk. Svarīgi ir ne tikai prast atrast saderīgas garšas, bet arī to proporcijas. Nebūtu labi, ja viena garšviela nomāktu kādu citu, bet tajā pašā laikā jāatceras, ka visas garšvielas nav vienādi spēcīgas. Ja neesat garšvielu lietpratējs, labāk pieturēties pie vienas garšvielas izmantošanas, vai pie zināmām un pārbaudītām vērtībām. Ja gatavojat pēc receptes, vislabāk ir precīzi ievērot to, kas tajā rakstīts. Protams, visām šīm kombinācijām arī ir izņēmumi. Daudz kas ir atkarīgs arī no produktu pagatavošanas veida un savstarpējām kombinācijām.

Pārtikas produkti, kurus nedrīkst glabāt ledusskapī

Lai pārtikas produkti ilgāk saglabātos svaigi, mēs bieži vien tos glabājam ledusskapī. Daudziem produktiem tā arī ir īstā vieta, jo aukstumā daudz lēnāk notiek dažādas mikroorganismu reakcijas, kā, piemēram, baktēriju un sēnīšu vairošanās, tomēr ir daži pārtikas produkti, kuriem tik zema temperatūra, kāda ir ledusskapī, nepavisam nav piemērota.

Kā pirmo no šādiem produktiem noteikti ir jāmin maize. Tik zemā temperatūrā maize kļūs cieta un bezgaršīga. Tiesa, tā tik ātri nesapelēs, bet tāpat nebūs tik baudāma, kā maize, kas glabāta istabas temperatūrā. Ne velti veikalos ir nopērkamas īpašas maizes kastes, kurās maize saglabāsies mīksta un garšīga, kā arī nepelēs tik ātri kā stāvot uz galda, jo nebūs tiešā saskarē ar citiem pārtikas produktiem. Ja tomēr nespējat maizi apēst tika ātri, lai tā nesāktu pelēt, vienkārši centieties pirkt mazākus maizes kukulīšus. Mūsdienās maize ir pieejama ļoti dažādos izmēros.

Arī medu noteikti nevajadzētu glabāt ledusskapī. Pirmkārt, tas nemaz nav nepieciešams, jo medus pats par sevi ļoti ilgu laiku spēj saglabāties svaigs un piemērots patērēšanai uzturā. Zemās temperatūras tikai liks medum ātrāk sacietēt un kļūt nebaudāmam. Medu vislabāk ir glabāt tumšā vietā, istabas temperatūrā, piemēram, kādā skapī vai noslēgtā plauktiņā. Tad tas ilgāk paliks šķidrs un viendabīgs, kā arī garšos daudz labāk.

Kaut gan sviests ir viens no produktiem, kas veikalos stāv aukstuma vitrīnās, to tomēr nevajadzētu glabāt ledusskapī. Pirms lietošanas sviests tāpat tiek izkausēts līdz istabas temperatūrai, lai to viegli varētu uzziest uz maizes. Atkārtota sviesta sasaldēšana un atkausēšana padarīs tā konsistenci ļoti nepatīkamu un nebaudāmu. Ja vien nav ļoti karsts, vasaras laiks, kad sviests izkūst līdz šķidram stāvoklim. Pietiks ja tas tiks glabāts istabas temperatūrā, traukā ar vāku.

Ogas ir vēl viens pārtikas produkts, kuru ledusskapis ievērojami sabojā. Tas neattiecas uz pilnīgi visām ogām, bet, piemēram, zemenes, ķirši, persiki, nektarīni un citas ogas ar plānu mizu tik zemā temperatūrā maina savu konsistenci. To šūnas sasalst, tāpēc pēc izņemšanas no aukstās vides, tās saplok. Ja ogas ir paredzētas, lai no tām veidotu kokteiļus vai smūtijus, tad šis risinājums derēs, jo ogas tieši paliks ūdeņainākas, bet ja ogas ir paredzētas patērēšanai svaigā veidā, tad labāk tās glabāt kādā bļodā, istabas temperatūrā.
Ļoti negatīvi aukstums ietekmē nakteņu dzimtes dārzeņus. Pie nakteņu dzimtes pieder, piemēram, kartupeļi, paprika, tomāti u.c. Nepareizi uzglabāti šie produkti ne vien mainīs garšu un uzturvērtību, bet arī var kļūt indīgi. Daudzi citi nakteņu dzimtas augi, kā, piemēram, eņģeļtaures, bebrukārkliņi u.c., satur daudz alkaloīdu, kas var izraisīt pat vēzi. Arī uzturā lietojamajos nakteņos šīs vielas ir un nepareizi šos produktus uzglabājot, to īpatsvars var palielināties.

Dažādus produktus, kuriem ir pievienoti dabīgie vai mākslīgie konservanti arī nav nepieciešams glabāt ledusskapī. Piemēram, tomātu mērce, ievārījumi, dažādi marinēti vai konservēti produkti utt. nebojāsies arī istabas temperatūrā, Neko īpaši sliktu zema temperatūra šiem produktiem gan nenodarīs, bet ja ledusskapī nav pārāk daudz brīvas vietas, nav nepieciešams tos tur uzglabāt. Arī veikalos šādi produkti parasti netiek glabāti aukstuma vitrīnās.

Arī avokado ir produkts, kuru labāk glabāt istabas temperatūrā. Tam pēc konsistences ir jābūt mīkstam, pat krēmveidīgam. Veikalā nopērkamie avokado parasti ir negatavi un ledusskapī tie arī nekļūs gatavāki. Ja tomēr avokado ir gatavi un vēlaties tos uzglabāt pēc iespējas ilgāk, varat tos turēt arī ledusskapī.