Vai saldi augļi un ogas var būt pamatēdiena sastāvdaļa?

Kontrasti ēdienos daudziem šķiet kaut kas ļoti neparasts, tomēr mūsdienās ļoti bieži pamatēdieni tiek papildināti ar dažādām saldām ogām un augļiem. Saldās dabas veltes tiešām var ļoti veiksmīgi sakombinēt gan ar gaļu un dzīvnieku izcelsmes produktiem, gan citiem augu izcelsmes produktiem, bet, ļoti svarīgi ir panākt, lai garšas būtu saskanīgas. Nav svarīgi, vai gatavojiet mājās, vai ēdiet restorānos, pamēģiniet kādu no sekojošajām kombinācijām.

Viens no tradicionālākajiem augļiem, ko izmanto pamatēdienu gatavošanā ir citroni. Tas noteikti nebūs nekāds jaunums daudziem ēdiena gatavotājiem. Citronu sulu plaši izmanto visdažādākajām marinādēm, mērcēm, salātiem un arī daudz kur citur. Citrona sula gandrīz jebkuram ēdienam var piešķirt patīkamu, neuzkrītošu skābumu, kā arī ļoti svaigu un patīkamu smaržu. Noteikti varat pamēģināt nobaudīt dažādas zivis citrona marinādē, lai saprastu, cik ļoti citrons spēj uzlabot šo produktu garšu.

Izcils papildinājums dažādiem gaļas ēdieniem būs konservēti ananāsi. Tiem pašiem par sevi ir izteikta garša, turklāt vairumā gadījumu tie ir arī ļoti saldi. Tieši izteiktais saldums lieliski var papildināt spēcīgos un smagos gaļas ēdienus. Īpaši laba kombinācija ir ananāsi un visas gaļa. Par šīs kombinācijas saderību, varat pārliecināties, nobaudot visiem labi zināmo picu ar vistas fileju un ananāsiem.

Vēl viens no diezgan plaši izmantotiem augļiem, pamatēdienu gatavošanā ir apelsīns. Tā ietekme uz ēdieniem ir līdzīga kā jau minētajam citronam, proti, tas piedod nelielu skābumu un atsvaidzinošu aromātu, tomēr tie ir saldāki. Apelsīnus arī var izmantot gaļas marinēšanai, bet tie labāk ies kopā ar putnu gaļu. Arī svaigo lapu salātiem apelsīni spēs piedod vajadzīgās garšas nianses. Diezgan populārs ēdiens ir pīle, apelsīnu mērcē, kas lieliski atklās apelsīnu saderību ar putnu gaļu.

No ogām, pamatēdienu gatavošanā populārākās ir dzērvenes. Noteikti būsiet dzirdējuši par to, ka amerikāņiem Pateicības dienā viens no galvenajiem ēdieniem ir tītars ar dzērveņu mērci. Tas ir ēdiens, kuru noteikti vajadzētu nobaudīt, taču dzērveņu mērce lieliski sader arī ar daudziem citiem gaļas ēdieniem un arī salātiem. Vēl dzērvenes tiek izmantotas gaļas marinēšanā. Ja kādreiz paši marinējat gaļu šašlikam, noteikti pievienojiet arī dažās dzērvenes.

Vēl bieži vien pamatēdienos izmanto vīnogas. Tās ir ļoti saldas un daudziem šķiet nesavienojamas ar sāļiem ēdieniem, tomēr vīnogas lieliski papildina gan gaļu, gan sāļos salātus. Vīnogas var pat izmantot kā pildījumu gaļai. Arī salātos bieži vien tiek izmantotas gan zaļās, gan sarkanās vīnogas. Protams, arī siera platēs neatņemama sastāvdaļa bieži vien ir vīnogas.

No mazliet netradicionālākām, saldām ogām, pamatēdienu gatavošanai, var minēt zemenes. Tās pamatēdienā daudziem varētu šķist, kas ļoti neparasts un pat nepieņemams, taču, tās lieliski var papildināt zaļo lapu salātus. Noteikti izmēģiniet lapu salātus ar zilo sieru un zemenēm. Tas liks saprast, ka šī kombinācija ir pat ļoti saskanīga un zemenes ir kā radītas, lai papildinātu salātus.

Līdzīga situācija ir arī ar kazenēm un avenēm. Tās ir vēl saldākas nekā zemenes, bet arī šīs ogas lieliski iederēsies lapu salātos. Ļoti plaši tās tiek lietotas kā papildinājums, dažādām gaļas uzkodu platēm. Vēl avenes ir ideāli piemērotas, lai pagatavotu mērces. Noteikti nobaudiet jēra gaļu aveņu mērcē.

Šīs ir dažas no kombinācijām, ko varat izmēģināt, bet tās nebūt nav vienīgās. Garšas izjūta katram ir individuāla, līdz ar to varat eksperimentēt ar saldajām uz sāļajām garšām, līdz atrodat kaut ko sev piemērotu.